Facebook și Insagram au anunțat oficial că vor să lupte impotriva dependeței pe care o provoacă utilizatorilor.

facebook-2387089_1920

O mișcare total surprinzătoare din parte unei companii care trăiește din timpul pe care îl petrec utilizatorii pe platformele ei. Pare mai mult o mișcare de marketing decât empatie față de utilizatori.

 

Pentru a ne putea ajută să luptăm împotriva dependenței pe care ne-o provoacă chiar ei,  au decis să introducă 3 noi funcționalități:

  • Tablou cu activități – aici o să putem vedea cât timp am stat logați în aplicație în fiecare zi din săptămână.
  • Reminder – cu opțiunea de a seta un timp limită pe care vreți să-l petreceți în aplicații iar acesta vă va anunța când ați depășit limita.
  • Oprirea notificărilor – se poate seta un timp în care să nu primiți notificări din partea aplicaților pe ecranul telefonului.

Experții susțin de o perioadă bună de timp că Social Media dă la fel de multă dependență ca jocurile de noroc și îndeamnă la măsură în utilizarea platformelor sociale. Totuși cred că Facebook doar încearcă să lase impresia că îi pasă de binele nostru dar totuși vrea să ne țină dependenți.

Prima dovadă în acest senns ar fi că noile opțiuni sunt ascunse undeva în setări, destul de greu de găsit, dacă ținea așa de mult la lupta împotriva dependenței le afișa undeva la vedere astfel încât să fie mereu în fața ochilor noștri să le putem accesa oricând. Cu reminderele care ne trimit notificări o să ne obișnuim repede și o să le ignoram fără remușcări. Aș fi văzut mai mult o versiune care te scoate din aplicație și nu te mai lasă să o accesezi timp de câteva minute. (bineînțeles, cu permisiunea ta).

Iar oprirea notificărilor pe o perioadă de timp s-ar putea să aiba efectul opus. Tocmai pentru că n-am mai primit nicio notificare am vrea să vedem ce se mai întâmplă online și ne face să deschidem aplicația.

Momentan nu se știe când vor fi disponibile noile funcții, singurul termen anunțat de reprezentanții Facebook a fost: ”curând”.

 

Leave a comment